Hem 5 Bloggen 5 Sörmlandsleden – En fantastisk vandringsled genom Sörmland

Annons

Sörmlandsleden – En fantastisk vandringsled genom Sörmland

maj 12, 2023 | Bloggen, Upptäck Nyköping

Vill du uppleva Sörmlands fantastiska natur och kultur på nära håll? Då är Sörmlandsleden det perfekta valet för dig! Det är en av Sveriges längsta natur- och kulturvandringsleder som sträcker sig över 1000 kilometer genom Sörmlands omväxlande landskap. Leden tar dig genom historiska platser, sjöar, kuststräckor och vildmark. För de som vill ta en kortare promenad finns det även rundslingor i olika längder.

Sörmlandsleden är lättillgänglig med bil, buss eller tåg, och etappgränserna är utmärkta utgångspunkter för vandringen. För dig som vill uppleva naturen på nära håll finns möjlighet att övernatta i ett av de många naturskönt placerade vindskydden längs leden. Men tänk på att vindskydden inte kan bokas eller reserveras, så det gäller att vara ute i god tid för att få en plats.

Att vandra på Sörmlandsleden är inte bara en fantastisk naturupplevelse utan det är också ett sätt att bidra till samhällsutvecklingen för ett gott friluftsliv, respekt för naturen och värnande om allemansrätten. Genom att bli medlem i Sörmlandsleden bidrar du direkt till ledens faciliteter och höga kvalitet.

Leden är markerad med orangefärgade ringar runt träd och stolpar, skyltar med texten SÖRMLANDSLEDEN och S-pilar. Det finns även blå markeringar som markerar att sträckan även är en del av en rundslinga. Dubbla markeringar/ringar med ett litet mellanrum innebär att man ska vara extra uppmärksam på att leden kommer att göra en tvär sväng. Spänger och broar tar dig över känsliga- och vattendränkta områden. Etappskyltar finns uppsatta vid etappgränserna och ger vandraren fakta i form av kartor och beskrivningar om etapperna närmast före och efter skylten. Vid intressanta natur- och kulturföreteelser finns sevärdhetsskyltar som ger extra intressant information.

Så ta chansen och upptäck Sörmlandsleden och allt vad den har att erbjuda! Det kommer att bli en oförglömlig upplevelse som du sent kommer att glömma.


Föreningen Sörmlandsleden är en ideell organisation som arbetar med att sköta och utveckla ca 100 mil natur- och kulturvandringsled, inklusive Sörmlandsleden. Föreningens målsättning är att ge människor möjlighet till unika och lättillgängliga naturupplevelser. För att upprätthålla ledens höga kvalitet är medlemsavgiften viktig då den bidrar direkt till ledens faciliteter. Cirka 200 ideella medlemmar arbetar aktivt för att hålla leden öppen och i bra skick. Stöd därför gärna verksamheten genom att bli medlem eller bidra med ekonomiskt stöd.

https://www.sormlandsleden.se/

Hej Nyköping
Author: Hej Nyköping

STÖTTA LOKALT – HITTA DIN LOKALA EXPERT MED HEJ NYKÖPING!