Hem 5 Bloggen 5 Utforska Jultraditioner på Nyköpingshus: Guidade Visningar i Kungstornet

Utforska Jultraditioner på Nyköpingshus: Guidade Visningar i Kungstornet

dec 27, 2023 | Bloggen

Nyköpingshus, en plats rik på historia, öppnar upp portarna för en unik inblick i jultraditionerna under medeltiden och 1500-talet. Genom kostnadsfria guidade visningar i det vackra Kungstornet får besökare ta del av gripande berättelser som sträcker sig från kungliga julbad till julstressade fatburshustrur och föräldralösa pojkar på rymmen.

Visningarna ger en djupdykning i det förflutna och låter besökare lära känna några av de personer som en gång befunnit sig på Nyköpingshus i juletid. Det är en möjlighet att förstå och uppskatta jultraditioner långt innan dagens kända figurer som jultomten och julgranen fanns.

Den första visningen, ”Berättelser från Nyköpingshus i juletid”, tar besökare med på en resa genom olika öden och händelser knutna till slottet. Från kungliga julbad till dramatiska belägringar blir det en resa genom historien.

För de yngre åldrarna erbjuder ”Familjevisning i Kungstornet: Jul i slott och koja” en chans att uppleva hur julen firades på medeltiden och 1500-talet. Barn och vuxna får höra om bonden Nils och kung Albrekts julfirande och har till och med möjlighet att smaka på en medeltida pepparkaka.

Det är kostnadsfritt att delta i de guidade visningarna, men det rekommenderas att förboka plats på grund av det begränsade antalet platser. Bokning kan göras digitalt fram till 30 minuter före visningens start, och därefter öppnas platser upp för drop-in.

Hej Nyköping
Author: Hej Nyköping

STÖTTA LOKALT – HITTA DIN LOKALA EXPERT MED HEJ NYKÖPING!