Hem 5 Bloggen 5 Valborg i Nyköping – en av vårens höjdpunkter

Annons

Valborg i Nyköping – en av vårens höjdpunkter

apr 26, 2023 | Bloggen

Valborgsfirandet är en av vårens höjdpunkter och en tradition som har funnits i Sverige sedan urminnes tider. Ursprungligen var det en högtid för att välkomna våren och skrämma bort onda andar, och firandet har sedan utvecklats till en festlig tillställning med brasa och sång.

I Nyköping finns det många alternativ för att fira valborg, från att besöka Tovastugan och Vallarna till att delta i firandet på Nynäs Slott. Eller så kan man uppleva ett traditionellt valborgsfirande på en av stadens vackraste platser, Fåfängan.

Den 30 april bjuder Fåfängan in till en ordentlig valborgsfest med brasa, musik och aktiviteter för både stora och små. Dagen inleds med att caféet öppnar kl. 15.00 och aktiviteterna drar igång kl. 17.00. Här kan du bland annat snurra chokladhjulet, grilla korv och gå tipspromenad i labyrinten.

Kl. 18.00 inleds scenprogrammet med presentation av sommarens kulturprogram, följt av en konsert med Simon Stålspets Trio. Kl. 19.00 sjunger Fåfängans vårkör in våren och tändningen av brasan tar vid. Under kvällen underhåller husbandet Tistel medan elden falnar.

Men det finns också andra alternativ för att fira valborg runt om i Nyköping. I Nävekvarns Folkets Park anordnas exempelvis en fest med musik och underhållning för hela familjen, medan det på Sävö erbjuds en traditionell valborgsmässa med sång och musik. På Nyköpingshus tänds det också en brasa och på Runtuna firas valborgsmässofirandet med en traditionsenlig eld och musik.

Så oavsett om du väljer att fira valborg på Fåfängan eller någon annanstans i Nyköping, så lovar vi en härlig stämning och en minnesvärd kväll. Glöm inte att ta med dig vänner och familj för att fira våren tillsammans!

Mer information om de olika alternativen finns på Nyköpingsguiden

Hej Nyköping
Author: Hej Nyköping

Marit Bergman på Fåfängans Trädgårdscafé

Den prisbelönta poplegenden Marit Bergman kommer till Fåfängans Trädgårdscafé i Nyköping den 27 juni 2024. Med ett fjolårsfärskt album och en medverkan i ”Så mycket bättre”, bjuder Bergman på en kväll fylld med musik från hela hennes mer än två decennier långa solokarriär.

Christian Kjellvander på Fåfängan

Christian Kjellvander återvänder till Fåfängans trädgårdsscen i Nyköping den 16 juni 2024 för en efterlängtad konsert. Med en karriär som sträcker sig över tre decennier, är han känd för sin unika barytonröst och melankoliska sånger.

STÖTTA LOKALT – HITTA DIN LOKALA EXPERT MED HEJ NYKÖPING!