Hem 5 Bloggen 5 Upptäck Stendörrens Naturreservat – Utforska Sörmlandskustens Pärla!

Annons

Upptäck Stendörrens Naturreservat – Utforska Sörmlandskustens Pärla!

maj 6, 2023 | Bloggen, Upptäck Nyköping

Stendörrens Naturreservat är en pärla längs Sörmlandskusten som lockar besökare från när och fjärran. Det är enkelt att nå reservatet från Nyköping genom att ta väg 219. Här finns det möjlighet till många spännande äventyr hela dagen.

Upplev skärgården utan båt genom att gå över hängbroarna till de närbelägna öarna och ta ett dopp, vila på klipporna eller ta dig upp i utsiktstornet och spana ut över havets vidder. Du kan även prova fiskelyckan, håva efter småkryp eller upptäcka platsens kulturhistoria som är starkt närvarande. Glid fram i kajaken eller ta båten till Granholmen eller någon annan av ytterskärgårdens vilda öar. Leden Stendörren runt tar dig på en längre tur genom reservatet. Njut av friheten och havsluften på ditt favoritställe. Möjligheterna är lockande och många!

Inom Stendörrens naturreservat kommer du att mötas av olika miljöer. Här finns allt från näringsrika strandängar och rika granskogar till hällmarker med martallar och renlavar. Ta en promenad längs någon av de markerade stigarna och upptäck den mångfald av flora och fauna som finns i området. Spana ut över öppet vatten vid Äspskär och se årstidsskiftningarna i naturen.

För besökare finns det flera vindskydd och eldstäder med ved. Det finns också flera toaletter och sopsortering vid parkeringarna så det ska vara lätt att lämna området i städat skick.

För att ta dig till Stendörrens naturreservat kan du ta flera hängbroar från fastlandet ut till öarna Äspskär och St. Krokholmen. Vid Lerviksudden finns en tillgänglighetsanpassad parkering och en grusad led som tar dig till en grillplats med havsutsikt.

Övernattning i reservatet är tillåtet på vissa platser, men tältning och övernattning på annat sätt är förbjudet i delar av reservatet. Se till att ha koll på karta över området med övernattningsförbud som finns vid föreskrifterna i den grå rutan nedan. Båtar får ligga vid samma strand i hela reservatet i två dygn. Med båt eller kajak går det även att nå öarna i reservatet söder om farleden. Här är det tillåtet att tälta högst två dygn.

Upptäck Stendörrens Naturreservat och njut av en dag eller helg fylld med äventyr och skön natur.

Hej Nyköping
Author: Hej Nyköping

Franska Trion – Live på Fåfängans Trädgårdscafé

Upplev den unika och intensiva musiken från Franska Trion på Fåfängans Trädgårdscafé den 25 juli. Bandets liveframträdanden är en resa från våldsam intensitet till mjuka viskningar. Missa inte detta kultförklarade band, köp din biljett nu!

David Urwitz – Live på Fåfängans Trädgårdscafé

Upplev en intim och stämningsfull konsert med David Urwitz på Fåfängans Trädgårdscafé den 20 juli. Med sina vemodiga men hoppfulla låtar bjuder David på en kväll fylld av musik och berättelser. Köp din biljett nu!

MARKOOLIO – Live på Tovastugan

Markoolio återvänder till Tovastugan den 20 juli 2024 för en galen och energifylld konsert. Upplev allsång och humor under en oförglömlig kväll i Nyköping. Säkra din biljett idag!

ORUP – Live på Tovastugan

Upplev en unik och personlig konsert med Orup i Tovastugans trädgård den 13 juli. En kväll full av musik, anekdoter och närhet under en bar sommarhimmel.

STÖTTA LOKALT – HITTA DIN LOKALA EXPERT MED HEJ NYKÖPING!